WordPress на 18 години: как се развива услугата

На 27 май 2021 г. популярната платформа за изграждане и поддръжка на уеб сайтове WordPress отпразнува 18 години от стартирането си. Сега, според самата компания, около 40% от всички сайтове в Интернет работят на тази платформа. В чест на това събитие в официалния блог беше разказана поетапна история на развитието на услугата. В тази статия събрахме най-интересните новини за развитието на платформата.

Селекция от най-интересните факти за WordPress

 1. На 1 април 2003 г. Мат Мюленвег създаде нов b2 клон на SourceForge, а неговата приятелка Кристина Тримуйе излезе с името WordPress. Услугата стартира през същия месец. Първоначално беше платформа за блогове за разработчици, документация и форуми за поддръжка. Тогава началната страница на WordPress заяви, че това е „семантична платформа за публикуване с фокус върху естетиката, уеб стандартите и използваемостта“.
 2. Първата версия, WordPress 0.7, беше пусната на 27 май 2003 г. Потребителите, които са преминали от b2 на WordPress, са получили достъп до нови функции като опростена административна област и WordPress Links Manager. Веднага след като първата версия стана публична, нови разработчици започнаха да се присъединяват към проекта.
 3. В края на 2003 г. се случи „голямото преименуване“: важни промени във файловата структура, включително преименуване на b2 файлове в wp-.
 4. На 13 май 2004 г. Six Apart – разработчикът на системата за подвижен тип CMS – обяви подновяването на лицензионното споразумение – софтуерът, който преди беше безплатен, стана платен. Това стимулира развитието на WordPress: изтеглянията на платформата са се удвоили – от 8 670 през април до 19 400 през май.
 5. През март 2004 г. WordPress стартира плъгин система. Основните разработчици започнаха да прилагат правило при създаването на функции на платформата: тази опция ще бъде ли полезна за 80% от клиентите? Ако не, по-добре е да напишете приставка.

Още любопитни новини за WordPress

 1. WordPress 1.2 Mingus беше пуснат през май 2004 г., след което платформата стана по-достъпна за по-широка аудитория. Основните издания на услугата бяха кръстени на велики джаз музиканти. Тази е в чест на известния американски контрабасист Чарлз Мингус.
 2. Също през май 2004 г. беше пуснат първият плъгин (и все още е в WordPress) – Hello Dolly. Той произволно показва текстове от песен на Луис Армстронг в горната част на административния панел. Целта му беше да обучи разработчици и потребители.
 3. През януари 2005 г. стартира хранилището за приставки WordPress.
 4. През февруари 2005 г. за услугата е създадена система от теми за дизайн на уебсайтове, използвайки PHP. Тази система разделя дизайна на сайта на компоненти: заглавки, долни колонтитули, странични ленти, всеки от тях е отделен файл, който дизайнерът може да персонализира, както иска. Дизайнерите могат да разработят нови теми за уебсайтове, без да се налага да научават напълно нов синтаксис.
 5. През март 2005 г. броят на изтеглянията е 100 000.
 6. На 15 май 2005 г. беше представено логото на платформата.
 7. През август 2005 г. платформата WordPress.com беше отворена за регистрация, но само с покана.
 8. През 2007 г. беше пусната WordPress v2.1 Ella, която поддържаше импортиране и експортиране на XML, без да губи качество, тоест стана по-лесно да премествате съдържание между различни блогове на WordPress.
 9. През 2008 г. излезе версията на WordPress v2.7 Coltrane, в която административният интерфейс беше значително променен. Промените бяха толкова значителни, че потребителите с различни нива на познания за платформата трябваше да се научат отново да работят с WordPress отново.

Какво още…

 1. В WordPress v2.9 Carmen, който беше пуснат през 2009 г., беше възможно да се публикува URL и той се превърна в работещ код за вграждане, с поддръжка на YouTube, Daily Motion, Blip.tv, Flickr, Hulu, Viddler, Qik, Revision3 , Scribd, Google Video, Photobucket, PollDaddy, WordPress.tv.
 2. През 2012 г. Общата среща на върха, първата конференция на общността на WordPress, се проведе само с покана.
 3. През януари 2013 г. дизайнът на платформата беше актуализиран, по-специално, членовете на общността на WordPress предложиха да се въведат нови „плоски“ икони, които биха се мащабирали добре между устройства
 4. До август 2015 г. потребителите на WordPress са изтеглили приставки 1 милиард пъти.
 5. Също така, през 2015 г. WordPress се превърна в платформата за управление на съдържанието, която управлява 25% от сайтовете, според W3Techs.com, следващият й конкурент Joomla е отговорен само за 2,8% по това време.

Новости за последните 5 години

 1. През 2016 г. Мат Мюленвег за първи път обяви проекта Гутенберг, идеята за редактор на блокове CSM, първият ангажимент към него се случи през февруари 2017 г. и той беше пуснат като приставка за WordPress през юни 2017 г. Гутенберг стана кодовото име за нов подход за създаване и публикуване на сайтове на WordPress, разработчиците искаха да сравнят неговия революционен характер с дейността на принтера Гутенберг. Той предполага работа в блоковия редактор, модулен подход към страниците и публикациите. Всяко парче съдържание в редактора, от абзац на текст до галерия от изображения, е отделен блок, който може да се пренарежда, добавя, редактира и т.н. Редактор на блокове стана стандарт в WordPress v5.0 Bebo през 2018 г. През февруари 2021 г. общността отпразнува 100-то освобождаване на Гутенберг.
 2. През февруари 2021 г., според W3Techs.com, WordPress се превърна в платформата, която захранва 40% от топ 10 милиона сайтове в света. Нов сайт на WordPress се създава приблизително на всеки 2 минути.
 3. Ако вземете 1000-те най-популярни сайта в света, WordPress има още по-висок дял там: около 51,8%. Около 66,2% от всички нови сайтове в света използват WordPress.

Научете повече за ИЗРАБОТКА НА УЕБ САЙТ като се запишете на курса. ИТ Академия Атлас гарантира високо ниво на обучение, с което бихте дали един добър старт на Вашата кариера в създаване на сайтове. Това е бъдещето!