Програмиране за начинаещи и не чак толкова

Научаването на програмиране е очевидна тенденция. Дори при високи заплати, търсенето на добри разработчици надминава предлагането. Всичко това, заедно с възможността за отдалечена работа в ИТ, тласкат все повече хора да се научат как да програмират.

ИТ Академия Атлас ще ви разкрие какви умения определено трябва да развиете, за да увеличите шансовете си да бъдете успешен разработчик. Нека се докоснем до така наречените Hard and Soft умения, защо са необходими и какво дават на програмиста.

Относно програмистите

В допълнение към очевидните предимства, като заплата, „независимост“ и т.н. Има редица недостатъци, които трябва да запомните, преди да решите да се занимавате с програмиране.

Ще комуникирате изключително много с компютър, в продължение на 5-8 + часа на ден. Това оставя своя отпечатък.

Понякога намирането и отстраняването на една грешка може да отнеме цял ден. Прекараното време може да изглежда непропорционално на свършената работа и малко депресиращо.

ИТ се развива постоянно. Следователно ще трябва да учите. ПОСТОЯННО!

Повечето ресурси, примери и отговори на въпроси ще бъдат на английски език. Това означава, че трябва да го познавате.

Курс по Въведение в програмиране

И така, най-накрая сте решили да овладеете професията на програмист. Има разумен въпрос – откъде да започна? Абсолютно независимо от избраната област, първоначално трябва да има наставник, по-опитен другар и всеки, който може да бъде измъчван малко с въпроси. Това ще спести много време и ще зададе правилната посока за развитие.

Програмни езици

Самото значение на „програмиране“ не е обвързано с езика. Задачата на разработчика е да обясни на машината какво иска от нея. Езикът за програмиране е просто инструмент за това как да направите това.

Тук, както при хората, какъв език да говорите зависи от това с кого го говорите. Едва ли ще обясните нещо на италианец на български, нали? Но идеята за това, което искате да предадете, не е обвързана нито с български, нито с италиански.

Избирате език за програмиране в зависимост от това с какви задачи се сблъсквате. Ако това е разработка за Android, тогава Kotlin или Java. iOS = Бързо. Обработка на думи и изображения? Най-вероятно това ще бъде Python.

Основи на програмирането

„За да разберете една програма, трябва да мислите като програма.”

Програмата е набор от последователни действия. Конкретни действия. По същия начин вашите мисли и действия – те трябва да бъдат възможно най-конкретни, разбираеми и последователни.

Необходима е известна точност, ако не и педантичност. Когато се научите да програмирате, не е достатъчно да вземете парче код, да го вмъкнете, да се уверите, че работи и да бъдете щастливи. Тук трябва да разберете какво работи и защо, защо се прилага специфичен алгоритъм и дали може да се използва различен тип данни.

Всичко, което се откроява като „основи на програмирането“, лаконично произтича от спретнатото и последователно представяне на алгоритъма.